zondag 1 februari 2015

FOOD: Pasta met paddenstoelen, prosciutto en pistachenoten

De perfectie voor wanneer je een hele middag buiten hebt vertoefd en gezwoegd. Klaar in minder dan een halfuur (kun je eerst heerlijk opwarmen en genieten van een apero, alvorens je de keuken induikt), met de smaken van buiten (paddenstoelen én noten!) en een palet van hartige smaken. 

This is how I like my pasta in autumn and winter. What about you? 


Het idee voor dit recept sloop mijn gedachten binnen toen ik van Luie-Zondag lag te doen. Ik had geen zin in fuzz in de keuken, maar wilde eigenlijk toch ook wel iets dat me blij zou maken en me een verrassende, evenwichtige smaakbeleving zou gunnen. Ook op die luie dag. Veeleisend, moi?!

Pasta ai funghi is een klassieke favoriet. Ik ga zelden voor de gewone klassieker, twisten in de keuken is my middle name: rode ui geeft kleur en een zoete ondertoon, de gedroogde ham gaat voor het zoutje én de leuke crisp on top, pistache is de subtiele compagnon van de rode ui en het groen maakt het smaakpalet en de kleuren àf (niet bang zijn van de koriander: geen Oost-Aziatische hoeveelheden in dit recept).


NODIG
Voor 4 personen
500 gram lintpasta
Paddenstoelenbouillon (blokje/poeder)
Olijfolie
8 sneetjes prosciutto di parma
2 à 3 rode uien, in halve ringen
2 teentjes knoflook, geperst
(Bos)paddenstoelen, mengeling
Een handvol pistachenoten, gehakt
Een handvol bieslook, fijngehakt
Een handvol basilicum, fijngehakt
1/2e handje koriander, fijngehakt
Peper en zout, uit de molen



DOEN
Leg de sneetjes prosciutto op een bakplaat met siliconenmatje (of op een rooster die rust op een bakplaat). Laat ze drogen in een oven van 190°C. Dit duurt ongeveer 14 minuten. 
Breng voldoende water aan de kook, doe hierin de paddenstoelenbouillon en kook daarin de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan. Fruit hierin de rode ui en de knoflook. De ui mag een beetje karameliseren. Voeg de paddenstoelen toe en meng alles onder elkaar.

Breng het geheel op smaak met peper en een beetje zout (de ham is ook al behoorlijk zout, dus doe maar op het gemak met dat zout). Meng er de pistachenoten en groene kruiden onder, wanneer de paddenstoelen gebakken en gaar zijn.

Meng de pasta met het paddenstoelenmengsel in een grote kom. Garneer met snippers van de gedroogde ham.

Do you like it? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...