donderdag 19 mei 2011

Succes gegarandeerd

We hebben het allemaal druk, druk, druk, onze brievenbus staat niet naast die van Rob The Gourmet's Market of de Hanos, we springen evenmin allemaal begenadigd om met een prachtig Japans chefmes en weten ook niet altijd meteen wat we met een roner aan moeten. 

Dat alles is ook helemaal geen burgerplicht om te kunnen genieten van de smakelijke basisbehoefte die eten kan zijn, samen met vrienden, familie of desnoods de hele straat. Neen, want ik verzeker je: de kip in zoutkorst helpt je uit de nood. Indrukwekkend, poepsimpel, weinig werk en boordevol smaak. Wat wil een mens nog meer? Bye bye, kook- en etentjesstress. Dit tovert zelfs mijn vader op tafel... en de man krijgt echt maar nauwelijks een ei gebakken (nvdr, sorry paps, verder ben je natuurlijk briljant!).


VOOR 4 PERSONEN
3 kg grof zeezout
8 volle el venkelzaad, gestampt
2 eieren, losgeklopt
2 citroen, gehalveerd
1 el peperkorrels
1 bosje verse tijm
olijfolie
1 kip van 2 kg, liefst biologisch
1 bosje peterselie, gesnipperd
8 tenen knoflook, met schil en al geplet


DOEN:
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe al het zout in een grote kom, samen met het venkelzaad, de eieren, het citroensap (bewaar de schil), de peperkorrels en een wijnglas water. Meng alles goed door elkaar. Wrijf de tijm fijn in een vijzel en meng er een paar flinke scheuten olijfolie door. Wrijf de hele kip met deze kruidige olie in. Ten slotte moet je de rest van de olie samen met de peterselie, knoflook en uitgeperste citroenhelften in de kip proppen. Het is de bedoeling dat je de kip zo vol propt dat er geen zout in kan komen. 
Neem een grote ovenschotel. Leg op de bodem een laag zout van ongeveer 2 cm. Leg de kip daarop en pak de rest van het zout er omheen. 
Zet de kip 2 uur in een voorverwarmde oven, haal hem eruit en laat 15 minuten rusten. Breek de zoutkorst open. Serveer de kip op een schotel, trek het vel eraf en scheur het vlees los van de pootjes en de borst. 



LEKKER MET:
* groene salade, wat brood en een flesje witte wijn
* geraspte mierikswortel gemengd met crème fraîche of yoghurt
* zelfgemaakte basilicummayonaise
* volle yoghurt gekruid met peper en zout en komkommer gemarineerd in chardonnay-azijn en olijfolie (cfr. Kwinten de Paepe)

Thanks to Jamie Oliver

2 opmerkingen:

  1. hmmm.... lekker, ook voor een briljante paps !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt heerlijk!

    Ik was erbij, ik woon in die straat...

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...